Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten creëert ook kansen

0

Het aanhoudende tekort aan geschoolde arbeidskrachten in heel Europa blijft de War of Talents aanwakkeren en zelfs de Coronapandemie heeft daar niets aan veranderd. In deze blogbijdrage laten we u zien hoe u als werknemer hiervan kunt profiteren en hoe de situatie eruitziet, met name in de gezondheidszorg in Zwitserland.

De redenen voor het heersende tekort aan geschoolde arbeidskrachten

De voortschrijdende digitalisering en het aanhoudende tekort aan geschoolde arbeidskrachten in diverse bedrijfstakken veroorzaakte reeds bij veel werkgevers zorgen, maar de druk is nu nog verder gestegen door de aanhoudende pandemie en vormt vooral voor een enkele bedrijfstakken een grote uitdaging. Met name binnen de gezondheidszorg zijn Zwitserse ziekenhuizen, klinieken en andere dienstverleners wanhopig op zoek naar geschikt personeel.

Bij het zoeken naar de oorzaak van dit tekort aan gekwalificeerd personeel stuit men op verschillende oorzaken tegelijk. Een daarvan is ongetwijfeld de voortdurende daling van het geboortecijfer in Zwitserland, dat naar Europese maatstaven laag is, en dat van grote invloed is geweest op de heersende bevolkingsstructuur in Zwitserland gedurende de laatste decennia. Als gevolg daarvan ontstaan er steeds meer tekorten op de arbeidsmarkt die niet adequaat kunnen worden opgevuld. Dit komt doordat de lage geboortecijfers van de laatste tijd gewoonweg niet volstaan om het aantal werknemers dat met pensioen gaat te dekken – en dit beeld spitst zich verder toe als de permanente immigratie uit het buitenland erbij wordt opgeteld. Er is simpelweg een gebrek aan gekwalificeerde opvolgers voor de gepensioneerden.

Een andere reden voor het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, met name in de gezondheidszorg, is ongetwijfeld dat andere beroepen jarenlang aantrekkelijker werden geacht en dus meer kans maakten om door jongvolwassenen te worden uitgeoefend. Waren het in het begin vooral banken en financiële instellingen, vandaag staan vooral beroepen in de digitale sector in de belangstelling. Bovendien blijft het gebrek aan een gezond evenwicht in de verschillende opleidingen en opleidingsniveaus toenemen. Zo bestaat bij mensen in opleiding momenteel over het algemeen minder interesse in praktijkgerichte stages en zijn zij veel eerder geneigd een hbo- of universitaire opleiding te volgen. Ook de gezondheidssector heeft het in dit opzicht moeilijk, hoewel er werk van wordt gemaakt. Zo zijn de afgelopen jaren op dit gebied opleidingsmogelijkheden ontwikkeld en uitgebreid en zijn als gevolg daarvan nieuwe carrièremogelijkheden gecreëerd. Maar het zal nog wel even duren voordat deze maatregelen effect sorteren in de praktijk en in het dagelijks leven van zorgverleners. Het gat zal dus blijven bestaan in de geschoolde beroepen en ook in de gezondheids- en zorgsector.

Kansen van het tekort aan geschoolde arbeidskrachten voor werknemers

Hoe onaangenaam dit alles ook mag zijn, het biedt ook kansen voor de werknemers. Zelden is de druk op de werkgevers zo hoog geweest. Als gevolg daarvan kijkt de Zwitserse gezondheidszorg nu steeds meer naar het buitenland als het gaat om het invullen van vacatures.

Bovendien maakt de harmonisatie van onderwijs en opleiding die op veel plaatsen heeft plaatsgevonden het gemakkelijker om buitenlands personeel in dienst te nemen. De zogenaamde Bologna-hervorming heeft namelijk onder meer bijgedragen tot de harmonisatie van de inhoud van het hoger onderwijs en de invoering van een gemeenschappelijk beoordelingssysteem dat in heel Europa geldig is. Dit vereenvoudigt de erkenning van buitenlandse opleidingscertificaten en dus ook de aanstelling van personeel uit het buitenland.

Ook in de gezondheidszorg heeft de pandemie een enorme impact gehad en heeft geleid tot een sterke stijging van de vraag naar personeel in de gezondheidszorg.

Zwitserland als land om te werken en te wonen

Wie op dit moment speelt met de gedachte om in de toekomst in Zwitserland te gaan wonen en werken, denkt zeker niet verkeerd. Want naast de vele vacatures in de gezondheidszorg heeft Zwitserland nog veel meer te bieden.

Niet alleen genieten de inwoners van Zwitserland van een adembenemende natuur die van overal binnen enkele minuten te bereiken is, ook op andere gebieden blinkt Zwitserland uit. Zo zijn de bezoekers van dit land steeds weer lovend over het hoge niveau van respect en fatsoen en de over het algemeen heersende orde, die het dagelijks leven zeer aangenaam maakt.

Naar Europese maatstaven biedt Zwitserland een zeer hoge levensstandaard en een hoge mate van veiligheid in alle aspecten van het leven. Ook het Zwitserse schoolsysteem mag gezien worden en biedt naast zijn grote flexibiliteit vele keuzemogelijkheden voor Zwitserse kinderen, zodat ieder precies de juiste basisvoorwaarden vindt.

Als het niet nu is, wanneer dan?

Er zijn veel redenen waarom u zou kunnen overwegen van baan te veranderen en nu naar Zwitserland te verhuizen. Ondanks de gespannen situatie wereldwijd als gevolg van de Coronapandemie en de merkbare effecten op de algemene arbeidsmarkt, ziet de situatie in de gezondheidszorg er voor haar werknemers goed uit. Dit komt doordat de pandemie het tekort aan geschoolde arbeidskrachten heeft verscherpt en de behoefte aan gekwalificeerd personeel heeft doen toenemen.

Tegelijkertijd is de levensstandaard in Zwitserland hoog en heeft het land niets van zijn stabiliteit en kwaliteit als woonplaats ingeboet.

Het is natuurlijk niet nodig om overhaast te werk te gaan, maar met de juiste ondersteuning zijn de kansen op een aantrekkelijke baan groot. Wij van meconnect.ch kennen zowel Nederland en België als Zwitserland zeer goed en zijn gespecialiseerd in het plaatsen van professionals in de gezondheidszorg. Neem contact met ons op en laten we samen aan uw toekomst in Zwitserland beginnen!

Laat een bericht achter