Andere verschillen tussen Nederland/België en Zwitserland
Bij ons meconnect.ch is het belangrijk dat u goed geïnformeerd over een mogelijke verhuizing naar Zwitserland kunt nadenken en dat u een goed beeld heeft van wat u hier kunt verwachten. Daarom gaan we in deze blogpost dieper in op de verschillen tussen Zwitserland en Nederland respectievelijk België.
Zoals reeds in de vorige blogpost werd opgemerkt, zijn er verschillen tussen België, Nederland en Zwitserland. En hoewel we al enkele interessante verschillen aangesproken hebben, volgen er nog meer in deze post. Naast de verschillen op het gebied van wonen en huisvesting en op het gebied van de topografie en vrijetijdsbesteding, zijn er nog andere culturele en sociale aspecten die het vermelden waard zijn.
Culturele aspecten
De Zwitserse bevolking heeft een aantal eigenaardigheden waarvoor zij min of meer bekend is. Een van de meer bekende en daadwerkelijk bestaande eigenschappen is zeker het kwaliteitsdenken dat in veel dingen van het dagelijks leven, zowel in het beroeps- als in het privé-leven, naar voren komt. Niet alleen in de horloge-industrie wordt grote waarde gehecht aan precisie; de voorkeur voor exactheid en kwaliteit blijkt ook uit bijvoorbeeld de grote stiptheid van het openbaar vervoer of de vlotte en snelle processen bij de openbare ambten (gemeente, overheid, etc.).
De Zwitserse cultuur omvat ook een groot bewustzijn van duurzaamheid en de hoge waarde die aan beleefdheid wordt gehecht. De Zwitsers zijn wereldkampioen in recycling, van aluminium, tot PET, tot op kleur gesorteerd glas, tot organisch afval, alles wordt gescheiden ingezameld en afgevoerd, en de maatschappelijke discussie rond het thema milieu is zeer levendig. Tegelijkertijd zijn dergelijke en soortgelijke maatschappelijk relevante discussies over het algemeen altijd op consensus gericht, aangezien dit ook in Zwitserland een cultuurkenmerk is. Het is geen toeval dat het neutrale Zwitserland regelmatig in complexe politieke wereldzaken tussen grootmachten mag bemiddelen. Deze houding wordt ook door de bevolking in het algemeen geleefd en beleefd, wat voor buitenlanders vaak prettig kan zijn, maar soms ook ietwat vervreemdend.
Bruto binnenlands product – een van de beste ter wereld
Het bruto binnenlands product is een indicator van de economische prestaties van een land of een nationale economie. Deze indicator wordt elk jaar wereldwijd gemeten en voor elk land geregistreerd. Op die manier worden de landen met de beste waarden of de rijkste landen bepaald en in een lijst bekendgemaakt. Zwitserland behoort al tientallen jaren steevast tot de beste. In 2019 kwam het in de wereldwijde vergelijking op de tweede plaats na Luxemburg, met een bbp van 82.483 dollar per inwoner.
Dit bewijst wat wij reeds in andere punten hebben uiteengezet: De levensstandaard in Zwitserland is zeer hoog en de inwoners van het land hebben het in vergelijking daarmee financieel zeer goed.
Een land van directe democratie
Als je België en Nederland met Zwitserland vergelijkt, is één groot verschil zeker het politieke systeem. Terwijl in de meeste delen van Europa de zogenaamde sociale democratie wordt gepraktiseerd, geven de Zwitsers de voorkeur aan een directe democratie. Er is nauwelijks een ander land waar de bevolking zo vaak en over zoveel zaken naar de stembus gaat als in Zwitserland. Er is nauwelijks een kwestie die niet aan het volk kan worden voorgelegd, of het nu gaat om een nationaal, kantonnaal of een gemeentelijke stemming/referendum.
In principe zijn er vier vooraf vastgestelde data waarop op landelijk niveau wordt gestemd of verkiezingen worden gehouden. OVer het algemeen worden dan ook de kantonnale en gemeentelijke stemmingen op deze data gehouden, hoewel de kantons en gemeenten vrij zijn om extra stemdata vast te stellen.
Normaalgesproken worden vooraf vier data vastgelegd waarop de jaarlijkse stemmingen en referenda worden gehouden. De kantonnale en gemeentelijke stemmingen vinden gewoonlijk op hetzelfde tijdstip plaats, hoewel de kantons en gemeenten vrij zijn om extra data vast te leggen. Overigens hebben alle personen boven de 18 jaar die in het bezit zijn van een Zwitsers paspoort of Zwitsers staatsburger zijn, kiesrecht.