Leven en wonen in Zwitserland – een kleine gids II
In onze vorige blogpost hebben we u al wat interessante informatie gegeven over wonen en werken in Zwitserland. Om uw informatieniveau nog verder uit te breiden en u een goede basis te geven voor het nemen van beslissingen over uw verhuizing naar Zwitserland, volgt hier nog meer informatie.
Pensioen en ziektekostenverzekering
In de vorige blogpost hebben we het Zwitserse socialezekerheidsstelsel nader toegelicht. Naast de zogenaamde eerste (AHV en IV) en tweede (BVG) pijler, die verplicht zijn, is er ook nog de derde pijler, die vrijwillig en dus individueel is. In principe heeft de Zwitserse bevolking een zeer hoge verzekeringsdekking en Zwitserse burgers hebben vaak een relatief groot aantal verzekeringspolissen.
Naast de eerste en tweede pijler is het ook verplicht voor alle personen die permanent in Zwitserland wonen om een ziektekostenverzekering af te sluiten, waarbij de zogenaamde premie per verzekerde persoon van toepassing is. Dit betekent dat elke persoon in het huishouden, inclusief kinderen, een basisverzekering moet afsluiten en een overeenkomstige premie moet betalen. De Zwitserse wet op de ziektekostenverzekering (KVG) bepaalt dat alle aanbieders – ongeveer 60 in totaal – dezelfde verzekeringsdekking in de basisverzekering moeten aanbieden, zodat alle Zwitsers toegang hebben tot de medische zorg. De premie wordt maandelijks in rekening gebracht en kan variëren in bedrag, afhankelijk van het zorgmodel. Naast de basisverzekering zijn er ook diverse aanvullende verzekeringen die verdere medische en aanvullende diensten kunnen dekken.
Loonbelasting
Als buitenlandse werknemer zijn uw inkomsten onderworpen aan loonbelasting. Als buitenlanders een permanente verblijfsvergunning (vergunning C) hebben, geven zij hun inkomsten en vermogen aan in een normale belastingaangifte en betalen achteraf de belasting.
Het verschil met bronbelasting is dat de bronbelasting, net als in de EU, rechtstreeks wordt ingehouden van het brutosalaris. De tarieven van de loonbelasting zijn per kanton geregeld en kunnen dus van kanton tot kanton verschillen.
Familie reünie
Personen die uit Nederland of België komen en een overeenkomstige verblijfsvergunning in Zwitserland hebben, kunnen hun gezin ook naar Zwitserland laten overkomen. Daartoe worden de volgende personen als een zogenaamd gezin beschouwd:
- Echtgenoot of geregistreerd partnerschap;
- kinderen en kleinkinderen die niet ouder zijn dan 21 jaar. Als de kleinkinderen of kinderen ouder zijn dan 21 jaar, moet hen onderhoudskosten worden toegekend;
- Ouders of grootouders, voor zover hun onderhoudskosten worden toegekend, waarbij de zogenaamde behoefte reeds vóór binnenkomst moet bestaan en moet worden bewezen;
Bovendien moet, om gezinsimmigratie te kunnen goedkeuren, het gebruikte appartement groot genoeg zijn voor het gezin of het aantal personen. De gezinsleden moeten bij binnenkomst ook de volgende documenten overleggen:
- een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort
- indien nodig, een visum (in het geval van personen die niet tot een EU/EFTA-staten behoren en die overeenkomstig de inreisvoorschriften visumplichtig zijn);
- een certificaat uit uw land van herkomst waaruit blijkt dat u familie van hen bent,
- in het geval van personen die aangewezen zijn op uw ondersteuning, een bevestiging van het land van herkomst of het land van oorsprong waaruit blijkt dat u verantwoordelijk bent voor het onderhoud van dit familielid.
Tenslotte mogen de meereizende gezinsleden in Zwitserland blijven zolang uw verblijfsvergunning dat toelaat en mogen uw echtgenoot en kinderen ook werken.